Vem ska man låna av egentligen?Vem skall man låna av egenligen?

Det tycks inte vara några problem att få låna pengar om man skall tro marknaden.
Några mäklare säger sig representera 20-talet banker och utlånare och erbjuder sig att ta fram det bästa alternativet bara du lämnar namn och adress. Men var uppmärksam menar Sami Sulieman, då räntorna på lånen kan skilja sig rejält åt.

Pengar att låna tycks det vara gott om

Eftersom marknadsföringen av pengar- d.v.s. reklam för förmånliga lån är ganska intensiv kan man anta att det är mera ont om låntagare än om pengar tillgängliga för ändamålet. Den som vill låna kan med fördel fönstershoppa ett tag på nätet och kolla alla erbjudanden och varianter.

Goda tider tycks öka lånekarusellen

Nationalekonomer och politiker oroar sig för att hushållens lånebenägenhet tycks stiga i takt med att det går riktigt bra för Sverige rent ekonomiskt. En egendomlig ekvation kan tyckas men det är sannolikt ränteavdragen som spökar här också. Jobb och bra inkomster kanske gör att man törs ta sig en välförtjänt extra semesterresa på kreditkortet.

De som inte har råd att betala tillbaka får också låna

Till mångas förvåning kan den som har anmärkningar och skulder hos kronofogden komma i åtnjutande av lån. Det finns faktiskt långivare som erbjuder ett snabblån trots att låntagaren har en eller flera betalningsanmärkningar. Långivaren tar då ut en extra riskpremie som bakas in i kostnaden för snabblånet och som gör lånet betydligt dyrare.

Är det rent av lönsamt att låna ut till sådana som inte kan betala tillbaka?

Man kan ju undra. Kronofogden berättar att en enda långivare lämnade in 13000 ärenden till kronofogden. Året därpå skickade samma privatlånehaj in 27 000 ärenden till fogden och stod för över 40 % av antalet betalningsförelägganden inom den totala smålånebranschen.
Sådant gör man naturligtvis bara om man tjänar pengar på det påpekar Sami Sulieman.

Ta inte ett oövertänkt beslut

Behöver du låna pengar så ska du inte ta ett snabbt och oövertänkt beslut om långivare utan undersöka dina alternativ. I dag finns det dessutom jämnförelsesidor på nätet där du kan ta reda på mer räntor och lån från olika lånegivare tipsar Sami Sulieman