Sami Sulieman tipsar om utlandsflyttKan du eller företaget tjäna på att flytta utomlands?

Kostar det för mycket att expandera ditt företag? Nya produkter som ska framställas men dyr produktionskostnad här hemma i Sverige? Kanske är det då dags att flytta till ett nytt land med ditt företag.

Jobba virtuellt via nätet i ett varmare land? Många trevliga platser finns för dig som vill leva som en digital nomad.
Eller kanske du är äldre och vill att pensionen ska räcka längre och då kan en lösning vara att flytta till ett annat land.
Ta reda på vad som gäller och vad som kan vara bra att tänka på innan du ger dig iväg tipsar Sami Sulieman.

Flera länder har olika skattesystem inom landets gränser

Nya möjligheter kan ge dig och företaget lägre skatt men ta noga reda på vad som gäller i just det landet du funderat på tycker Sami Sulieman.

Vi tar upp ett exempel här om vad som gäller för Portugal.
Många vet inte att Portugal har 2 stycken skattesystem, vilket ju kan bli stor skillnad ekonomiskt om du råkar hamna i fel system.
System 1 får man skatta 48 %. I system 2 bara 20 %.
När man meddelar inflyttning måste man hamn rätt från början och söka rätt system redan innan flytt !
Det går inte att byta och hoppa emellan systemen!
Har man varit skattskyldig i landet redan så godtar de ej överflytt, något som ju inte är lätt att känna till som nyinvandrad och 48 % skatt är mycket pengar istället för 20 %.
Portugal har heller ingen arvsskatt som tex Spanien har

Om man flyttar till nytt land så tar det tid med tex pensioner från Sverige innan den nya lägre beskattningen kommer igång och tänk på att skattesystemen sällan går på räls vare sig i sverige eller utomlands.

Den dag du landar i ditt nya land spara alla kvitton mm som bevisar att du bo där stadigvarande. Kvitton från taxi buss mm är bra att man sparar för att ha som bevis om Skatteverket undrar om du verkligen befann dig i landet vid det datumet.

Väl utflyttad får du maximalt vara i Sverige 4 månader per år säger Sami Sulieman.