Sami Sulimean om nyföretagande lönar sigSmåföretagen är viktiga

Inte minst inom politiken hörs ofta hur viktigt det är att vi får nya företag. Det är bland småföretagen som de nya jobben skall komma, säger en del politiker.
Nu är verkligheten dessvärre sådan att det är väldigt få små företagare som vill eller vågar anställa folk visar statistiken. Man tycker att det är för krångligt.
Man vill i så fall ha subventioner eller ekonomiska incitament från myndigheterna eller man törs helt enkelt inte ta ansvaret för att försörja ytterligare personer.
Så skall småföretagandet göra något avtryck i nationalekonomin och statens skatteinkomster så måste det helt enkelt startas fler små företag säger Sami Sulieman. Alla, ja nästan alla har vi varit små en gång.

Lönar det sig?

Nej och Ja! Om avsikten är att komma ur t.ex. en arbetslöshet via ett starta-eget-bidragsystem så är idén inte särskilt framgångsrik.
Att den som av olika skäl står längst bort från arbetsmarknaden skulle komma att skapa en lönsam egen verksamhet är inte ett troligt scenario.
Att de flesta nystartade företag, med eller utan stöd, inte når tre-årsåldern är ju också en dyster men dessvärre säker prognos.

Visst kan det löna sig!

Sannolikt handlar det då mer om individ än företagsidé. Den viktigaste entreprenöriella egenskapen är envishet. Vare sig det gäller någon som tror sig ha uppfunnit en produkt som kommer att frälsa världen eller som hittat en nisch, ett sätt att sälja egna eller andras varor, har en chans att tjäna sitt uppehälle och mycket mer därtill. Men här fordras arbete och åter arbete menar Sami Sulieman.
Har du inte ett kapital så får du ta ett extrajobb och spara ihop pengarna. Att låna och starta med en skuld kan vara en dålig affär. Är du beredd att resa hela veckan och bo på det billigaste vandrarhemmet och besöka kunder själv & ta en korv på macken när du tankar, så är du en bra bit på väg. De närmaste åren kommer du att jobba minst 16 timmar om dagen. Det här skräckscenariot står att läsa i varje framgångsrik förmögen företagares memoarer.
För dig som har det som krävs kan dock belöningen vara mödan värd hälsar Sami Sulieman.