Skicka pengar utomlands

Behöver du skicka pengar utrikes?

I dag handlar vi som aldrig tidigare med utlandet och många är de affärstransaktioner som sker över gränserna. Vi har även ett mångkulturellt samhälle och ibland behöver man få eller skicka pengar till familj och vänner oavsett var i världen de befinner sig. Självklart vill man ju inte behöva betala mer för det än vad man behöver men vilka är då ens alternativ? Sami Sulieman ger dig besked.

Skicka en tusenlapp utomlands – Hur mycket är kvar när den kommer fram egentligen?

-Ja hela pengen får vi hoppas. Om än i mottagarlandets valuta. Vad som är svårare att veta i förväg är vad överföringen kommer att kosta dig.
Och hur mycket mottagaren skall betala för att få ut pengarna. Hur mycket du skall betala för att sända pengarna varierar starkt från
bank till bank. Och hur du vill att transaktionen skall gå till.

Gratis endast hos en av storbankerna

En av våra största affärsbanker tar inte ett öre om du är kund i banken och skickar pengar i Euro via internetbanken till något av de 32 länderna i betalningsområdet SEPA (Single Euro Payments). SEPA-expressbetalning via kontor/telefonbanken däremot kostar 215 Kr till samma mottagare.
Utanför SEPA konceptet kostar Expressbetalningen 450 kr. Det kan tillkomma kostnader för mottagarens bankkostnader med 250 kronor och vill mottagaren ha annan valuta istället för SEK och EURO som t.ex. i mottagarlandets egen valuta blir det 50 Kr till i avgift säger Sami Sulieman.

Kan kosta vad som helst

Banker och andra förmedlare som specialiserat sig på att sända pengar utomlands bestämmer själva hur mycket överföringen ska kosta. Genomsnittligt tar de en
avgift på 15 procent. Ibland en hel del mer än så: nästan hälften av pengarna man skickar kan därmed försvinna i form av avgifter menar Sami Sulieman.

Regeringen ingriper med Money from Sweden

Regeringen tyckte som många konsumenter att det var dålig ordning och snårig information om hur man bäst skickar pengar utomlands. 2014 gav man Konsumentverket uppdraget att räta ut begreppen och jämföra de olika bankernas och pengaförmedlarnas priser. Money from Sweden är namnet på Konsumentverkets sajt som sammanställer växelkostnader och avgifter. Om banken i mottagarlandet plockar mottagaren på pengar i samband med uttaget saknas det däremot information om och det bör man som kund själv kontrollera. Sajten informerar i dag användarna på hela 16 spark https://andorrafarm.com/.

Sök själv och jämför

Så skall du skicka pengar privat till någon mottagare utomlands är du helt hänvisad till dig själv att ta reda på den förmånligaste lösningen. Shoppa runt. Kolla, kontrollera och jämför. Konsumentverket har ännu långt ifrån hela bilden men är än så länge den enda av Världsbanken certifierade jämförelsesajten.