sami sulieman tipsar och bloggar om lånBehöver du ta ett lån?

Vad gäller och vad ska du tänka på innan du tar ett lån? Sami Sulieman tipsar och ger råd om lån.

Om du har ett behov av att låna pengar är det viktigt att läsa på vilken typ av lån som passar dig. Prata med flera banker, jämför villkoren och kostnaderna för olika lån.

Ta reda på fakta

•Läs på om olika typer av lån.
•Fundera över vilket lån som passar dig och din ekonomiska situation bäst.
•Prata med flera banker och jämför deras villkor, avgifter och räntor.
•Läs igenom förhandsinformationen.
•Fråga om det du inte förstår

Du har rätt till förhandsinformation innan du lånar pengar

Kreditgivaren ska ge dig denna förhandsinformation i det så kallade SEKKI-formuläret (vilket står för Standardiserad Europeisk Konsumentkreditinformation) i god tid innan du tecknar dig för lån.
Formuläret gör det möjligt för dig att dels jämföra olika bankers låneerbjudande, dels bilda dig en uppfattning av vad lånet skulle innebära för dig.
Banken som lånar ut pengar till dig ska förklara för dig vad lånet innebär. Det är viktigt att du läser på om vad lånet innebär och vilka fördelar och nackdelar som finns med olika typer av lån.

Hur lätt är det för mig att få ett lån?

Banken är inte tvungen att låna ut pengar, den har alltså rätt att neka dig ett lån oavsett hur din ekonomi ser ut. Däremot har du rätt att få veta varför du inte fick ett lån

Kreditpröving

Innan du beviljas ett lån ska banken kontrollera att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Det innebär i de allra flesta fall att banken tar en kreditupplysning på dig. Du får alltid hem en kopia på kreditupplysningen efter några dagar.

Innan du tar ett lån bör du själv givetvis se över din ekonomi och kontrollera om du har möjlighet att betala tillbaka lånet utifrån dina förutsättningar.