Ska du skriva en affärsplan?Skriv ner din affärsidé

Har du en vara eller en tjänst som du vill sälja?
Kan din produkt fylla en funktion eller lösa ett problem? Är den unik eller är det flera som erbjuder samma lösning men du vet med dig att du kan sälja in den? Då är det kanske läge för dig att skriva ner din affärsidé säger Sami Sulieman.

Gör en lista över sånt som är viktigt för att föverkliga din idé

Vem vill du sälja till?
Är din vara eller tjänst riktad gentemot individer eller företag?
Hur kommer du nå ut till dina kunder? Tänker du annonsera, ordna e-postkampanjer eller nå ut till dina kunder på andra vis?

Kan du tjäna pengar på din affärsidé?
Kan du tjäna tillräckligt med pengar på din affärsidé för att du ska kunna ta ut lön för ditt arbeta och betala tillbaka eventuella lån??

Varför ska de välja just din vara eller tjänst?
Fyller din produkt en funktion som har saknats eller är det något som redan går bra och du tänker ta vara på tillfället att ge dig in i leken då efterfrågan är stor och det finns utrymme för en aktör till.

Ligger din produkt rätt i tiden?
Har du en idé som du gått och funderat på länge? Är den då fortfarande aktuell? Det gäller att undersäka om det fortfarande finns en marknad för ens produkt. En butik för videouthyrning på DVD var säkert bra för några år sedan men i dag är den tiden förbi.

Hoppa på de nya trenderna?
Ska man ge sig i kasst med de senaste trenderna gäller det att hoppa på tåget så tidigt som möjligt. Vem vet hur länge de varar, när nya modeller dyker upp behöver man ha koll så man kan hänga med i utvecklingen.

Har du konkurrenter?
Var försiktig så att du inte ger dig in på en redan mättad marknad eller att din idé inte är ett plagiat av någon annans. Ska du ta upp kampen om kunderna gentemot andra företag behöver du vara konkurrensmässig så att du kan locka till dig kunder.

Finanisering av din affärsidé
Hur har du tänkt dig att du ska finansiera din idé?
Kan du ta ett lån eller har du planerat att jobba som vanligt och använda din lön till att finanisera ditt nya projekt och kommer i såfall tiden att räcka till?

Med en genomtänkt affärsidé har du större chanser att lyckas än om du bara kastar dig in i projekt utan att tänka igenom dem ordentligt först tipsar Sami Sulieman