Sami Sulieman tipsar om hur du kan spara till sommarsemesternIdag kan vara rätt dag att börja spara ihop till din sommarsemester

Du kanske undrar över om du ska ha råd med en utlandsresa i sommar?
Här ger dig Sami Sulieman några goda råd för hur du kan planera och budgetera för sommarens resa.
Det finns många goda skäl att tänka på privatekonomin och hushållet som ett företag. Bland annat kan du enklare planera inkomster och utgifter, och planera för hur överskottet (vinsten) ska disponeras.
I den här artikeln ska vi gå lite på djupet i frågor om budgetering samt hur du kan lägga upp ditt sparande.
Med nuvarande inkomster och utgifter, blir det plus på raden längst ner vid nästa årsskifte eller blir resultatet negativt?

Finns det sätt att öka inkomsterna samt minska kostnaderna?

Vad händer på slutraden i budgetten om du gör en liten förändring i vardagen?
Försök att komma ihåg är att utgifterna är minst lika viktiga som inkomsterna när det gäller det kortsiktiga sparandet.
Inkomster kan vara svåra att påverka, men det är enkelt att dra in på någon lyxartikel eller köpa till billigare priser. Om du ser till att du kan gå med vinst kommer du automatiskt att kunna spara, investera och ha roligt för ditt överskott.

Mycket handlar om att sätta upp mål och du har ju ett mål du gärna vill nå

Prova sätta upp en bild på kylskåpet med badstranden du vill till i sommar, bilder påverkar ens hjärna och motiverar dig att kämpa.
Du kanske hoppar över de där 2 drinkarna på utekvällen och lägger de pengarna på att nå ditt mål eller skippar taxiresan och tar bussen hem istället.
Hur man disponerar sin inkomst är viktigt. Vinsten i ett företag kan användas för investeringar, för utdelning till aktieägare eller helt enkelt som buffert för framtiden. Det är klokt att tänka precis på samma sätt i din privatekonomi. Ser du till att göra vinst, det vill säga att har pengar kvar när alla utgifter är betalda, kan du disponera över dina pengar på samma sätt som företaget säger Sami Sulieman.

Ha flera konton

Ett företag har normalt ett eller flera transaktionskonton. Detta kan jämföras med ditt lönekonto. Det är här de löpande inkomsterna kommer in och det är härifrån betalningar görs. För bufferten för oväntade utgifter, skatter, med mera, placerar de flesta företag överskottslikviditet på ett sparkonto. Det bör också du göra. Blir det pengar över på transaktionskontot är det klokt att föra över en del till ett sparkonto.
När bufferten är tillräcklig (vad som är tillräckligt skiljer sig naturligtvis från företag till företag och från privatperson till privatperson) är det en idé att spara på längre sikt. Sådant sparande kan med fördel ske i instrument som kan ge mer avkastning än sparkonton, till exempel fonder.

Utdelningen då?

Jo, företag kan dela ut en del av sin vinst till sina aktieägare. I din privatekonomi kan du se utdelning som en belöning för ditt arbete med att spara in lite här och lite där.
Har du gjort ett bra jobb och lyckats skapa vinst kan du ta ut utdelning från dig själv och spendera pengarna på exempelvis en semesterresa
Lycka till!