Sami Sulieman när ska man lära barn om pengarNär ska man lära barn om pengars värde?

Media påverkar barn

Är det fel att lära sitt barn att bli ekonomiskt insatt redan i ung ålder? Sami Sulieman tycker inte det.
I dag exponeras barn i väldigt ung ålder för reklam och marknadsföring via nätet, mobilen och på tv i en allt större grad.
Redan vid 3 års ålder börjar barnen förstå ekonomiska företeelser tyder forskningen på.

Mjukstarta tidigt

Istället för att skjuta upp samtal om pengars värde är det bättre att börja med en mjukstart redan i ung ålder.
Varför får man en lön, vad man har gjort för att få lönen. Vad ska pengarna familjen tjänar användas till egentligen? Hur viktigt det är att man planerar för räkningar, hyra och inköp istället för att impulshandla. Berätta vad som kan hända om man får slut på pengar innan månaden är över.

Kreditkortet är inte ett magiskt kort med obegränsat innehåll

Visa dina barn att pengarna du fått i lön finns på ditt bankkonto. Att kontot är kopplat till ett betalkort och kanske en betalapp. Har man ett aktie eller fondsparande eller liknande kan man berätta om fördelarna men också riskerna med att investera pengar och att pengarna kan växa till sigpå lite sikt.

Sparsamhet är inte trist

Men det är också viktigt att låta barn förstå att sparsamhet är inte lika med ett tråkigt liv. Att vara tillsammans med familjen, att leka och att ha kul med sina vänner är nöjen som inte har en prislapp!

Ge dina barn verktyg som de har glädje av hela livet

Berätta för dina barn under uppväxtåren om egna misstag du gjort och lärt dig av så blir det lättare för dem att förstå site.
Det är du som förälder som måste uppfostra och informera dina barn och att ge dem verktyg som kunskap om ekonomi i ung ålder kan hjälpa dem ta rätt beslut när de blir äldre.

Lär sig barn ta bra ekonomiska beslut så forsätter det nämligen oftast upp i vuxen ålder tror Sami Sulieman.