Sami Sulieman reder ut begreppen kring låneavtalVad innebär egentligen ett låneavtal?

Det kommer tidpunkter i livet då man kan behöva ta ett banklån, men vad innebär ett låneavtal egentligen? Sami Sulieman förklarar och reder ut begreppen.

Lånavtal med banken

Att låna pengar betyder att du ingår ett avtal med till exempel en bank. Avtalet går ut på att du lånar en summa pengar av banken och betalar tillbaka lånet med ränta. Du kanske vill låna till ett hus eller en bil.
För att du ska få låna pengar i en bank kräver banken ofta en säkerhet. Med det menas att banken vill vara säker på att få tillbaka sina pengar om du inte kan betala.
Många banklån kräver en säkerhet i form av ett hus eller en bostadsrätt. Har du ingen bostad som banken kan ta i säkerhet kan en person gå i borgen eller stå som medlåntagare. Det betyder att den personen får betala dina skulder om inte du kan.

Ränta

Du kan ha kommit överens om att ha samma ränta under en period. Det kan vara några månader eller flera år. Om räntan är rörlig följer priset marknaden och då kan räntan förändras.
När du lånar pengar måste du betala ränta. Den du lånar pengarna av bestämmer vilken ränta du ska betala men det är möjligt att förhandla och få en lägre ränta.
Räntan kan vara fast eller rörlig. Om du har fast ränta har du och banken kommit överens om att ha samma ränta under en period. Det kan vara några månader eller flera år
Det är oftast dyrare att ha fast ränta, men då vet du vad räntan kommer att kosta och kan ha bra koll på dina utgifter.
Genom att titta på ett låns effektiva ränta är det möjligt att jämföra med andra lån. Den effektiva räntan baseras på den faktiska räntan plus andra avgifter för lånet. Om räntan är rörlig följer priset marknaden och då kan räntan förändras.
Det är oftast dyrare att ha fast ränta, men då vet du vad räntan kommer att kosta och kan ha bra koll på dina utgifter

Kommer det till några andra avgifter?

Banken får ta ut avgifter för lån om banken har särskilda kostnader som är kopplade till lånet.
De avgifter banken tar ut måste stå i avtalet och kan bara ändras om de kostnader som avgifterna avser ändras.
Vanliga avgifter på lån är uppläggningsavgift och aviavgift.
Om du inte sköter dina betalningar kan du behöva betala påminnelse- och förseningsavgifter. Sköt alltid dina lån noga!

Amortering

Amortering är det belopp du ska betala tillbaka vid varje betalningstillfälle. Att amortera är samma sak som att avbetala. Amorteringen betalar du tillsammans med räntan varje månad eller kvartal.